Artek – i hjärtat av finsk design

Artek har sedan starten skapat vågor i designvärlden och är idag synonymt med finsk design. Företaget grundades 1935 i Helsingfors av Alvar och Aino Aalto, Maire Gullichsen och Nils-Gustav Hahl, med en gemensam vision att kombinera konst och teknik för att skapa vackra och funktionella designer.

2114215 Artek Aalto Table rectangular Stool 60 Chair 66 High Chair K65 Bench 153B


Artek, en självklarhet i sortimentet

Vi på Wilma är stolta över att få vara återförsäljare av Arteks produkter. Vi har sålt Arteks produkter sedan 2007 och kan erbjuda våra kunder alla varumärkets produkter.

– "Artek tog kontakt med oss och frågade om vi ville bli återförsäljare för deras produkter, för de tyckte att Jakobstad hade potential att bli en bra försäljningspunkt. Svaret från oss var naturligtvis ja, för som möbelhandlare är Artek det varumärke som alla vill ha" berättar Jonny Viljamaa, Wilmas grundare.

I Wilmas sortiment finns alla av Arteks produkter, både klassiska designfavoriter som Pall 60 och nya designfavoriter. De populära och färgglada Artek 69-matbordsstolarna, som Aalto designade redan 1935, är fortfarande en produkt som både äldre och yngre generationer älskar, likaså Domus-stolen av Ilmari Tapiovaara med dess tidlösa läderdetaljer.

Klassiska designfavoriter som Stol 69, Pall 60, Serveringsvagn 901 och Aalto-bordet med de karaktäristiska L-benen. Riihitie-krukan, formgiven av Aino Aalto 1937, har varit en omtyckt inredningsdetalj i alla tider.

 

Kiulu-bänken, Koichi Futatsumata 2019

Läderklädda, klassiska Domus-stolar vid det nyare Kaari-bordet, design Ronan & Erwan Bouroullec 2015.

 

Även varumärkets nyare produkter har alla den typiska Artek-andan, trots att produkternas formgivare är väldigt olika. 2019 designade exempelvis den japanska formgivaren Koichi Futatsumata den unika Kiulu-bänken, inspirerad av Finland och Japans djuprotade badkulturer. Bänkens cylinderformade sidor är tänkta att symbolisera bad- och bastuhinkar, som på finska kallas kiulu, och fungerar som förvaringsutrymme för till exempel tidningar eller handdukar.

 
– "Vi finländare har en verklig fascination över Artek – det märks att varumärket är en del av det finländska designarvet som de flesta vill ha i sitt hem" säger Jonny Viljamaa.

Arteks historia

Alvar Aalto, som anses vara en av 1900-talets viktigaste formgivare, var en mästare på att använda naturliga material och skapa designer som var både funktionella och konstnärliga. Han var djupt influerad av Finlands landskap och kultur, och många av hans mönster speglar landets skogar, sjöar och böljande kullar.

Tillsammans med frun Aino, som även hon var en skicklig formgivare, har Alvar Aalto skapat några av världens mest ikoniska möbeldesigner.

 

Artek, vars namn är kommer från orden art och technology, fick snabbt erkännande för sin innovativa design och användning av nya tekniker inom speciellt trä. En av varumärkets mest ikoniska designer är Paimio-stolen som Alvar Aalto designade 1931 för ett tuberkulossanatorium: stolens böjda form och vinklar var utformade för att underlätta patienternas andning. Paimio-stolen var en revolutionerande möbel som kombinerade form och funktion på ett sätt som aldrig tidigare skådats – och fångade uppmärksamheten hos designälskare världen över.

Fåtölj 41, även känd som Paimio-stolen, fotograferad i Pemar (Paimio) sanatorium. Själva byggnaden är också ritad av Alvar Aalto.

Nya, innovativa tekniker

Arteks kanske mest kända produkt är dock inte en produkt i sig, utan en form: de världsberömda L-formade benen. Aalto fascinerades av potentialen hos plywood som material för möbeldesign och ville skapa en benmodell som var både stark och visuellt intressant. Med hjälp av möbelfabrikören Otto Korhonen utvecklade han en böjningsteknik där han skärde och ångade björkträ för att göra det formbart.

Aaltos L-formade ben användes till en början på Pall 60, som fortfarande är en av varumärkets bästsäljande produkter, men har även använts på flera olika stolar, pallar och bord i så pass stor utsträckning att formen har kommit att bli ett kännetecken för varumärket.

Böjda träprodukter till Arteks möbler framställs i a-factory på 1930-talet.

Alla Arteks möbler med böjt trä tillverkas fortfarande i a-factory i Åbo.

Artek idag

Artek har samarbetat med några av Finlands mest framstående konstnärer och formgivare såsom Maija Isola, skapare av det ikoniska Unikko-mönstret, Ilmari Tapiovaara, formgivaren av den tidlösa Domus-stolen, men även på senare tid med utländska arkitekter och formgivare som exempelvis Stockholmsbaserade TAF Studio.

Trots varumärkets framgång förblir Artek troget sina grundläggande principer om enkelhet och funktionalitet. Artek producerar idag ett brett utbud av möbler, belysning och tillbehör som är högt ansedda för produkternas innovativa design och kvalitetshantverk, och Arteks produkter fortsätter att inspirera nya generationer av formgivare och möbelälskare.

Några av Alvar Aaltos klassiska lampor från 30- och 50-talet.

Kori Pendant Light, en av Arteks nyheter från 2023 designad av TAF Studio.