En guide till mattor – material, användning och skötsel
När man inreder ett rum spelar mattan en större roll än man ofta tror. Mattor kan helt förändra både känsla och utseende i ett rum. Mattor är en inredningsdetalj som tillför både värme, textur, färg och form i ett rum samtidigt som de har en ljuddämpande effekt. Med rätt matta på plats känns rummet harmoniskt och komplett. Här tipsar vi om hur du väljer mattor för ditt hem – läs mera om de olika material som används i mattor och hur du sköter dem på bästa sätt.
När du ska köpa matta, välj efter utseende men också funktion. En hall- eller gångmatta behöver till exempel klara en hel del slitage. I sovrummet kan det vara härligt med en stor, lurvig matta medan du vid matplatsen kanske hellre väljer en slätvävd matta eller en med kort lugg som är lätt att hålla ren. Olika rum har olika krav och önskemål när det gäller mattor. Genom att kombinera olika typer av material och texturer i inredningen kan man skapa harmoniska och vackra helheter.
Vi har mattor i exklusiva naturmaterial som ull, sisal, papperssnöre och linne, men även i slitstarka, tåliga syntetfibrer som till exempel polyamid. Nedan följer en beskrivning på de vanligast förekommande materialen i mattor, deras egenskaper och skötselråd för dem.
Ullmattor
Ull är ett fantastiskt, mångsidigt naturmaterial som använts för mattor i hundratals år. Som mattmaterial är ull utmärkt i och med sin värmeisoleringsförmåga och för att dess yta med naturligt fett är smuts- och fuktavvisande, vilket gör att fläckar enkelt kan torkas upp från mattan. Ull är ett hållbart val – en ullmatta av god kvalitet blir bara bättre med åren om den sköts på rätt sätt.
Det finns huvudsakligen tre tekniker för tillverkning av ullmattor: knutna, vävda och tuftade. Dessa olika tekniker kan göras både för hand eller i maskin.
Traditionella orientaliska mattor hör till de mest typiska handknutna mattorna. De kan ta år att tillverka, är slitstarka och ofta gjorda av ull som är knuten på en bomullsvarp. När mattan är färdigknuten klipps den ned och luggen trimmas till önskad längd med sax. Förutom de färgstarka orientaliska mattorna finns många typer av handknutna ullmattor i allt från naturliga ullfärger till olika mönster. Handknutna mattor görs ofta i Indien där det finns en lång tradition av mattillverkning.
Vävda mattor tillverkas i vävstol som antingen sköts maskinellt eller för hand. Trådar vävs samman med varp och inslag för att skapa mattan. Mattorna blir täta och följsamma, ofta flatvävda och ibland även vändbara.
I en tuftad matta skjuts luggen genom botten och skärs antingen upp eller lämnas som en mjuk ögla. En lång lugg är avslappnad och livlig, medan en kortare lugg har ett stramare intryck. I en tuftad matta är det även vanligt att kombinera ullen med ett annat material som t.ex. linne eller papperssnöre.
Var passar ullmattan bäst?
Ullmattor är mångsidiga och passar i de flesta rum. En kortluggad, vävd eller tuftad ullmatta kan du ha till och med i hallen och under matbordet. En handknuten ullmatta med längre lugg är perfekt i vardagsrum och sovrum där den ger en ombonad känsla, dämpar ljud och värmer under fötterna.
Skötsel av ullmatta
Spill och fläckar som torkas upp direkt sugs inte in i mattan och är lätta att få bort. Dammsug mattan regelbundet, men fäll in borsten på dammsugarmunstycket så att den inte sliter på mattan. Vädra vid behov. Snötvätt är ett utmärkt, traditionellt sätt att fräscha upp en handknuten ullmatta. En ny ullmatta kan släppa lösa överskottsfibrer i början, det är normalt och avtar med tiden. Du kan också använda en borste eller luddborttagare för att ta bort damm, hår och ludd från mattan.
Prisklass
Ull är ett dyrare material än t.ex. konstfiber, och om mattan är handgjord gör det också produktionen värdefullare än om den tillverkas i maskin. Det högre inköpspriset vägs upp av att en ullmatta av bra kvalitet håller livet ut, och andrahandsvärdet är bra om du någon dag vill byta ut din matta.
Jute- och sisalmattor
Jute och sisal är hållbara naturmaterial som även de har använts sedan länge tillbaka för att tillverka mattor. Sisal är ett av världens starkaste naturfiber och därför vädigt tåligt och kan användas på ställen som utsätts för mycket slitage, exempelvis i hallen. Sisalmattor är ofta vävda tätt med struktur i ytan som gör att sand och grus stannar i mattan istället för att komma in i bostaden. Jute är ett mjukare fiber och mera poröst vävd som också känns mjukare under foten.
Jute och sisal är bra val för en naturnära, tidlös och neutral känsla till vilket rum som helst.
.
Sisal passar bra till ytor med hög trafik, som t.ex. hall, kontor, trappor eller kök. Jute med sin mjukare känsla passar även i vardagsrum, sovrum och på matplatser.
Skötsel
Sisal- och jutemattor är näst intill underhållsfria. Dammsug ofta och vädra vid behov. Fibrerna suger lätt upp fukt och tål inte blötläggning. Mindre mängder fukt är inget problem för mattan, men torka upp spill direkt med torr trasa eller papper. Speciellt jutemattan lossar en del fiber när den är ny, så kom ihåg att dammsuga även under mattan.
Prisklass
Jute och sisal är fiber från snabbväxande plantor och därför ofta ett prisvärt alternativ.
Papperssnöremattor
Papperssnöre är ett naturmaterial tillverkat av en ekologiskt framställd, förnybar naturresurs, trä. Fibrerna i gran och furu gör snöret starkt och hållbart. Tack vare den täta fiberstrukturen samlar papperssnöret inte damm eller smuts, vilket är en viktig egenskap för dammallergiker.
Alla papperssnöremattor i vårt sortiment tillverkas i Finland. Användningen av papperssnören som textilmaterial i Finland går tillbaka till andra världskriget, då bomullsimporten till landet upphörde helt. Som substitut sökte man ett material som Finland kunde bli självförsörjande av. Därav började man använda sig av trä och av det kunde man utveckla olika ersättningsmaterial. Textilindustrin började tillverka t.ex. mattor av papperssnören. Efter kriget blev tillgången på material lättare och användningen av papperssnören i textilier glömdes bort under några decennier. Vid slutet av 1980-talet återupptäcktes papperssnörets unika egenskaper och man började använda materialet i mattindustrin igen.
När lönar det sig att välja en matta av papperssnöre?
Papperssnöremattor ger en naturlig känsla till inredningen och passar i de flesta rum, så länge de inte utsätts för väta eller stora mängder fukt. Papperssnöret som används i mattor är slitstarkt, långlivat och dess antistatiska och dammavvisande egenskaper gör det till ett utmärkt material att använda i både hem och kontor.
Skötsel
För allmän rengöring av pappersmattor räcker det med dammsugning, det är också bra att dammsuga under mattan ibland. Damm kan avlägsnas från mattan med en lätt fuktad trasa, torka lätt i vävriktningen. Pappersmattor gillar inte att skakas eller piskas. De kan gärna vädras utomhus, men lämna inte mattan ute i regn eller fuktigt väder.
Pappersmattor kan behandlas med smutsavvisande medel som bildar en skyddande molekylär film på ytan och förhindrar att smuts absorberas i fibern. Detta skydd gör det lättare att rengöra mattan.
Torka upp vått spill direkt med torr trasa eller papper. Torkade fläckar som t.ex. matspill skrapas försiktigt bort från ytan före rengöring. Badda svåra fläckar med en fuktig trasa och eventuellt milt rengöringsmedel och sug sedan upp vätskan med rent papper eller torr trasa. Gnugga inte.
Bomullsmattor
Bomull är den vanligaste naturfibern och har en lång historia även som material för mattor. Det är en mjuk fiber som skördas från fröullen på bomullsplantor. Bomullens egenskaper inkluderar god andningsförmåga och god absorptionsförmåga. Bomull är starkt i vått tillstånd, har en bra tvättbeständighet och är precis som alla naturfibrer organiskt nedbrytbart.
Bomull känns mjukt och behagligt mot huden och orsakar sällan allergiska reaktioner. Bomullsmattor är ofta vävda på ett sätt som gör dem vändbara, vilket kan vara praktiskt och minskar behovet av tvätt.
Lämplighet
Mattor i bomull är ett lättskött, mångsidigt och ofta förmånligt alternativ som passar i hemmets alla rum. Kom ihåg halkskydd under mattan om den inte har en halkfri baksida.
Skötsel
Bomullsmattan hålls snygg med regelbunden dammsugning och vädring. Det är bra att vända på mattan då och då, så att eventuellt slitage och solblekning sker jämnt. Om mattan fått fläckar eller behöver en uppfräschning, kan den tvättas med vatten eller rengöras med professionell textiltvätt.
Prisklass
En bomullsmatta kan vara ett förmånligt alternativ, men priset beror mycket på tillverkningsmetod, materialets ursprung, och om bomullen i mattan är kombinerat med andra material.
Konstfibermattor
De vanligaste syntetfibrerna som används i mattor är polyamid, polypropen och polyester. Syntetiska fibrer kallas även konstfiber. Syntetiska fibrer bearbetas från oljeraffinaderiprodukter genom en kemisk process till långa molekylkedjor som används som råmaterial för fibrerna. Konstfibrets tillverkningssätt erbjuder många möjligheter att påverka materialets egenskaper i olika skeden av processen.
Konstfiber tål hårt slitage, behåller sin färg väl och står emot vatten och smuts bättre än många naturfiber. Men syntetiska fibrer har också mindre bra egenskaper. De brinner, smälter och fattar eld lättare än naturfibrer och behandlas ofta med kemikalier för att göra dem flamsäkra och smutsavvisande. Konstfiber är inte heller biologiskt nedbrytbart som naturfiber.
Under de senaste åren har vi sett en ökning i användningen av återvunna syntetiska fiber i både mattor och övriga textilier, vilket bidrar till att minska konstfibrets koldioxidavtryck och den negativa miljöpåverkan som orsakas av användningen av råolja. Samtidigt kommer vi förhoppningsvis att se mera möjligheter till återvinning av syntetiskt tillverkade textilprodukter i framtiden.
Var passar en matta i konstfiber?
Mattor i syntetiska material kan vävas eller tuftas på många olika sätt. Slätvävda konstfibermattor är perfekta på ställen som utsätts för hårt slitage och där man vill ha en matta som man inte behöver vara försiktig med, som exempelvis hallen, kontor och allmänna utrymmen. En mjuk konstfibermatta med lång lugg passar bäst i sovrum och vardagsrum, medan en kortluggad matta hittar sin plats i vilket rum som helst.
Många konstfibermattor med lång lugg har en behagligt mjuk känsla och påminner om en ullmatta, även om konstfibrets livslängd är kortare än ullens.
Skötsel
Fläckar lossnar relativt enkelt från konstfiber och vid behov tål mattan en lätt vattentvätt med milt rengöringsmedel. För allmän rengöring räcker regelbunden dammsugning. Konstfibermattor med lång lugg sköts som en ullmatta, men alla syntetiska mattor kan också tvättas med fackmässig textiltvätt.
Prisklass
Som material är konstfiber betydligt billigare än de flesta naturmaterial. När produktionen dessutom görs maskinellt går det snabbt och produktionskostnaden hålls på en lägre nivå än för en handgjord matta. Det gör konstfibermattan till ett budgetvänligt alternativ.
Källor:
vm-carpet.fi
woodnotes.fi
artwood.se